Brcko

U prisustvu velikog broja gostiju iz čitave BiH i regiona, 16.06.2023. je na Plazuljama u Brčko distriktu BiH otvorena Kuglana „Arena Bakarni“ koju je izgradio brčanski privrednik Nenad Ristanić.


piše: Radio Brčko

Kuglana je privatna investicija vrijedna oko dva miliona KM i ima šest linija sa svim pratećim najmodernijim sadržajima i ispunjava sve uslove za evropska i svjetska takmičenja.

Čast da prvu kuglu baci, i time otvori objekat, dobio je najbolji sportista Brčko distrikta BiH Jasmin Klebić, kanuista brčanskog „Zaveslaja“, član Olimpijskog tima BiH koji nije krio zadovoljstvo što je bacanjem prve kugle zvanično otvorio kuglanu.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić zahvalio se investitoru koji je vlastitim sredstvima izgradio renomirani sportsko-turistički objekat, koji će kako je rekao, biti na usluzi svim građanima.

„Ovo je lijepa vijest u moru loših vijesti oko sporta. Činjenica da ćemo u ovom objektu imati i Evropsko prvenstvo u kuglanju govori o kvalitetu ulaganja i želim im da se razvijaju u svojoj osnovnoj djelatnosti kao i u drugim poslovnim idejama“, naglasio je Milić dodavši kako je neophodno što više ovakvih investicija u Brčkom.

„Arenu Bakarni“ vodiće Igor Božić, i sam kuglaš, koji kaže da sve zasluge pripadaju Nenadu Ristaniću koji je došao na ideju da napravi multifunkcionalni objekat i koji je i sam član Kuglaškog kluba „Rad“, te iskoristio dobru poziciju našeg grada napravivši kuglanu u kojoj će se jako brzo pripremati i neke reprezentacije iz regiona i Evrope.

Za kuglaški sport i brčanske kuglaše znala je nekada čitava Jugoslavija ali je rad Kuglaškog kluba „Rad“ obnovljen tek prije desetak godina. U tom klubu je član i ugledni privrednik Nenad Ristanić, graditelj i domaćin jučerašnje svečanosti koji pojašnjava da se kuglanje vraća u Brčko.

„Član sam ovog kluba i prvaci smo Republike Srpske i od septembra ulazimo u Premijer ligu BiH i očekujemo podršku brčanske publike. Ljubav za kuglanjem je od malena. Zbog poslovnih obaveza profesionalno se nisam bavio kuglanjem, nego sam pomagao klub „Rad“ tako sam ih i upoznao i ušao u klub, tada se rodila ideja da napravim kuglanu“, naglasio je Ristanić.

Mile Trakošević, predsjednik Kuglaškog kluba „Rad“ Brčko, koji je već preselio kuglaše-novopečene premijerligaše u novi objekat, ne krije zadovoljstvo i kaže da je mu je ovo najsretniji dan koji je mogao doživjeti kada je u pitanju kuglanje u Brčkom.

Nakon svečanog otvaranja Kuglane gosti su uživali posmatrajući revijalni meč u kome su kuglali reprezentativci Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije…

Počelo je, a nastavak slijedi u oktobru kada se u Brčkom okuplja evropska kuglaška elita. Arena Bakarni, pak, neće se zaustaviti samo na evropskom nivou, tvrdi Igor Božić, domaćin Arene koji kaže da će se u ovom objektu organizovati i Evropski kup na kojem će učestvovati 25 ekipa iz cijele Evrope.

Brčko je, dakle, od juče dobilo još jedan sportsko-turistički objekat u kome će sportisti i privrednici moći da kroje nove rezultate i šire priču o gradu sporta na rijeci Savi.

O nama

Projekat koji ima za cilj promociju kuglaškog sporta.