Pravila igre

Ovaj sport je jedan od onih gde igrač kugla ("baca") kuglom niz stazu do devet čunjeva. Kugla je manja, kako po dimenzijama tako i po masi, od kugle koje se koristi u US bowling. Staze su duže nego kod američkog sistema kuglanja. Čunjevi, za kuglanje na 9 čunjeva, su na kraju staze postavljeni u oblik kvadrata koji je rotiran tako da se jedna od dijagonala kvadrata poklapa sa pravcem staze. Kod većine automata na kuglanama, čunjevi imaju konopac na vrhu, kojim su povezani za sam automat i koji služi da se čunjevi podignu i postave na čunjsko postolje za sledeći hitac.

Meč se igra sa 120 hitaca na četiri staze. Na svakoj stazi igrač ima po 30 kugli i to prvih 15 na svih devet čunjeva, na punu postavu, i drugih 15, gde ne dobija novu postavu dok ne poruši sve čunjeve iz prethodne (čišćenje).

Poeni

Poeni se dodaju na sledeći način, za svaki oboren čunj po jedan poen. Profesionalni igrači dostižu i do 700 oborenih čunjeva, a u poslednje vreme i prestižu taj rezultat (u 120 hitaca).

Timski meč

Svaki tim ima 6 igrača. Igrač jednog tima igra 4x30 hitaca (15 u pune i 15 u čišćenje)  protiv igrača drugog tima. 30 bačenih hitaca čini set. Ukupno se igra četiri seta. Nakon svakog seta se menjaju staze. Igrač koji obori više čunjeva u setu dobija jedan poen. Ako je rezultat nerešen (2-2) onda pobednika odlučuje više oborenih čunjeva. Igrač koji je pobedio je osvojio 1 poen za ekipu. Ukoliko je rezultat 2-2 i igrači imaju isto oborenih čunjeva, onda je rezultat nerešen i dobijaju po pola boda.

Nakon što svi igrači odigraju mečeve, bolji tim osvaja još dva boda na ukupno osvojene čunjeve svih igrača.

 

O nama

Projekat koji ima za cilj promociju kuglaškog sporta.